Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. május 16., hétfő

Az a csodálatos és rettenetes fokhagyma.


Nálam a levesek általában piros színűek, csak a húsleves a kivétel. Ételkészítéseimnél, mint fűszer a pirospaprika és a vöröshagyma dominál.
Elmúlt néhány hónapban, hogy több időm jut főzésre-sütésre, változtattam az ételeinken, más jellegűeket készítek. De megtartva a magyaros konyhai szokásokat és magyaros ételeket.
Így szakítva a korábbi gyakorlattal a héten fehér levest készítettem,


 Fokhagymakrém levest fehér zöldségekkel.
Hozzávalók:
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 karalábé
  • 1 pasztinák gyökér
  • 1 petrezselyem gyökér
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vegeta ételízesítő
  • 1,5 l víz
  • 1 dl tejföl
  • só, bors, szerecsendió, kakukkfű
Fokhagymakrémleves elkészítése:
A megpucolt fokhagymagerezdeket fokhagymanyomon átnyomtam majd a forró olajban kissé megpirítottam, hozzáadtam a lisztet, megszórtam borssal, szerecsendióval, kakukkfűvel és felöntöttem vízzel, közben folyamatosan kevertem. Felforraltam, beleraktam a vegetát, a felaprított fehér zöldségeket majd lassú tűzön még 15 percig főztem. A tűzről levéve a leveshez hozzáadtam a tejfölt, így krémesebb levest kaptam. Tálaláskor, felaprított petrezselymet szórtam rá. Nagyon finom lett.

Az életerő bajnoka, a fokhagyma

 Úgy vélem a fokhagyma egészségre gyakorolt hatását nem kell bemutatni. 

 Alkotóelemeinek köszönhetően a fokhagymát már ezelőtt 7.000 évvel is ismerték és használták a piramisok építői, de a vikingek is előszeretettel fogyasztották. Mi magyarok is termeltük és fogyasztottuk az évszázadok során.

Kíváncsi voltam a Göcseji paraszti életnél milyen ételeknél jelenik meg a fokhagyma.
Régi szakácskönyveimet elővéve és az Interneten böngészve sok-sok ilyen fokhagymás recepttel találkoztam. Most néhányat összegyűjtöttem melyeket el akarok készíteni.

Fokhagymás Savanyú burgonyaleves
5-6 nagyobb burgonya, 2 evőkanál zsír, 3 csapott evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál színes paprika, 1 evőkanál ecet, só.
 A burgonyát megtisztítjuk, és kockára vágjuk. Annyi vízben feltesszük főni, hogy a víz ellepje. Megsózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, és puhára főzzük. A zsírt felhevítjük, a lisztet elkeverjük benne, és zsemleszínűre pirítjuk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, kissé még pirítjuk, majd hozzáadjuk a színes paprikát és hideg vízzel azonnal fölengedjük. Simára keverjük, majd a levesbe szűrjük, és egy-két evőkanál ecetet öntünk bele.

Fokhagymás tésztaleves kolbásszal
1 szál füstölt kolbász, 2 evőkanál zsír, 3 lapos kanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi színes paprika, 2-3 kanál tejföl, só. A levestésztához 15 dkg liszt, 1 tojás és kevés víz.
 A 15 dkg lisztből és 1 tojásból levestésztát készítünk. Vékonyra nyújtjuk és széles metéltre vágjuk. A kolbászt karikára vágjuk. 1,5 liter vizet forrni teszünk, beletesszük a sót és a kolbászkarikákat. 15 percig főni hagyjuk, közben elkészítjük a rántást, hozzátesszük az apróra vágott fokhagymát és elkeverjük. Vigyázzunk, hogy meg ne égjen! Beletesszük a színes paprikát és a tejfölt, elkeverjük, majd hideg vízzel fölengedjük. Kevergetve felfőzzük, és a levesbe szűrjük. Még pár percig forraljuk, és a forrásban levő levesbe beletesszük a már elkészített szélesre vágott metéltet. Kis ideig főzzük még, azután tálalhatjuk.

Tejfölös, fokhagymás zöldbabfőzelék 
 1 kg zöldbab, tojásnyi zsír, 4 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál színes paprika, 1 pohár tejföl, só.
A megtisztított zöldbabot apró darabokra tördelve enyhén sós vízben puhára főzzük. A zsírból és a lisztből világosbarna rántást készítünk, beletesszük a zúzott fokhagymát, elkeverjük. Hozzáadjuk a színes paprikát és a tejfölt, csontlével fölengedjük. Kevergetve felfőzzük, és a forrásban lévő zöldbabhoz szűrjük, jól kiforraljuk. Ha kell, tovább ízesítjük.

Fokhagymamártás 
 3 evőkanál olvasztott zsírt 4 evőkanál liszt, 4 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál tejföl, 1/2 liter húsleves, só.
A zsírból és a lisztből világos színű rántást készítünk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és elkeverjük. Fölengedjük hideg húslevessel, a tejfölt hozzákeverjük, felforraljuk és átszűrjük, ízleljük meg, és ha kell, sózzuk. Főtt vagy párolt húsokhoz adjuk.

Fokhagymás Zsemlemártás  
4 zsemle, 2 evőkanál zsír, 2 gerezd fokhagyma, 1 liter húsleves.
A zsemléket apró kockára vágjuk, zsíron ropogósra pirítjuk. A fokhagymát szétzúzzuk, és a pirított zsemlével elkeverjük, forró húslevessel fölengedjük. Ha nem elég a leves, akkor forró vízzel pótoljuk. Kevergetve teljesen szétfőzzük a zsemlekockákat, csak akkor sózzuk, ha a húsleves nem elég sós. Főtt tyúkhúshoz igen finom mártás. Gyorsan elkészíthető.

Fokhagymás babpörkölt  
2 bögre bab, 1 fej vöröshagyma, tojásnyi zsír, 3 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál színes paprika, só, 1 szál házi kolbász.
 A babot megválogatjuk, megmossuk és 4-5 órát vízben áztatjuk. Főzés előtt a vizet leszűrjük, és annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a zsírt fölhevítjük, és a hagymát a forró zsírba tesszük, üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a zúzott fokhagymát, elkeverjük, hozzáadjuk a színes paprikát, kevés vízzel azonnal fölengedjük.

Göcseji pecsenye
60 dkg csont nélküli hosszúkaraj, 4-5 gerezd fokhagyma, 4 szelet húsos házi szalonna vagy császárszalonna, 1 kávéskanál őrölt bors, 3 evőkanál zsír, 1 dl bor, 2 paradicsom, só.
 A húst megmossuk, szárazra töröljük, négy szeletre vágjuk, hegyes, éles késsel felszúrjuk a szeleteket, besózzuk, és állni hagyjuk. A szalonnaszeleteket bevagdossuk a bőrkéig, kisütjük, a zsírból kiszedjük, és félretesszük. A fokhagymát megzúzzuk vagy vékony, kis szeletkékre vágjuk, és a sült szalonnaszeletekre rakjuk. A fokhagymás szalonnaszeleteket a felszúrt húsba bedugjuk, úgy, hogy a szalonnaszeletek csipkéje kiálljon. Jól összetűzzük hústűvel vagy fogpiszkálóval. A szalonna zsírjához adjuk a meglévő zsírt, fölhevítjük, és átsütjük benne a hússzeleteket, kevés őrölt borssal megszórjuk, a borral leöntjük, kevés vizet tegyünk még alá, és lefedve puhára sütjük. Ha a hús már puha, vegyük le a fedőt. Ha a hús leve elfőtt, zsírjában pirítsuk át a szeleteket. Meghámozott, egészben hagyott, zsír nélkül tepsiben sütött burgonyát adjunk hozzá. Tálaláskor paradicsomkarikákkal díszítsük a pecsenyét. Piros káposztasalátát vagy tejfölös paradicsomsalátát adjunk hozzá.

Forrázott fejes saláta 
  4-5 fej saláta, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 1 kávéskanál só, 1 csapott evőkanál cukor, 1/2 dl ecet, 4 dl víz, 1 gerezd fokhagyma.
 A szalonnát kis kockákra vágjuk, kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük. Az ecetet a vízzel elkeverjük, a sót, a zúzott fokhagymát, a szalonna zsírját hozzátesszük, és jól felforraljuk. A tisztára mosott salátára szűrjük, a salátát megforgatjuk a zsíros fokhagymás lében és tálaljuk.

És végül egy igazi régi vendégváró recept:

Füstölt túró 1 kg túró, 1 evőkanál színes paprika, 1 kávéskanál köménymag, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál tejföl, só ízlés szerint.
A túrót egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a köménymagot, az igen apróra vágott fokhagymát, a tejfölt és a sót. Tiszta kézzel nagyon jól összegyúrjuk. Az összedolgozott túróból alma nagyságú kúpokat készítünk. Tisztára súrolt deszkára, egymástól egy-két ujjnyi távolságra rakjuk, és hideg füstön megfüstöljük. Régen a szabad-kéményes konyhákban füstölték, ma már csak húsfüstölőben füstölhetjük. Füstöléshez csak száraz keményfa jó. (Fenyő, nyári fűz nem.) Nagyon jó borkorcsolya.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése