Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. május 16., hétfő

bodza ......mint gyógynövény

Május lévén megérezve a levegőben szálló akácvirág illatot  irány a természet. Elővettem a kis gyógynövények gyűjtési naptáramat, melyben májusban első helyen a bodza virág áll. Az utcánk végébe torkolló hegyi út mindkét oldalán már nyiladozik a bodza. De én nem itt, hanem a dombtetőn túli mező végénél lévő akácos erdő szélén szedem a bodza virágot, ahol a madarak, őzek járnak. 


Szép fehér bodzavirágból most friss fogyasztásra bodzaszörpöt készítek, sok citrommal és mézzel. Ha már erőteljesebben fog virágozni akkor leszárításhoz szedek majd a virágból. S eltéve télre, a szárítottból is ugyan olyan finom szörpöt lehet készíteni, mint most a frissből.


bodzavirág- szörp cukor nélkül friss fogyasztásra.
 hozzávalók:6-8 nagy bodzavirág,1/2 kg méz,2citrom, 3 liter viz
Bodzavirágot 3 liter vízbe beletesszük, hozzáadva a mézet, negyedekre vágott citromot,citrom levét belefacsarva, s 3 napig többszöri keverés mellett benne hagyjuk.Majd leszűrjük és felfözzük 5 percig forralva.Forrón üvegbe rakjuk, kihülés után fogyasztható.
 Téli fogyasztásra:
 hozzávalók és elkészítés ugyanúgy, de a forrón üvegbe öntés után dupla celofánnal lekötjük, a két réteg közé nátrium-benzoáttót téve.Meleg ruhák közé száraz-dunsztba tesszük.

Egy érdekes bodzavirágos recept:

Bundázott bodzavirág  
8 db tenyérnyi bodza virág, 3 evőkanál liszt, 2 tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál porcukor, késhegynyi őrölt fahéj és zsír a kisütéshez.  A tisztára mosott lecsurgatott virágokat a palacsintatésztába ? mártjuk, és forró zsírban kisütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

A Bodza….., mint növényi gyógyszer.

Vajon a bodza milyen gyógynövény ? Kíváncsian elővettem mindentudó könyvemet, mit ír róla.
Gyógynövények gyógyhatásai - írta Varró Aladár Béla gyógyszerész

A növényi gyógyszerekről olvashatunk. Hazai gyógynövényeinket ismerteti, gyűjtésük módját és felhasználásukat a mindennapi életben, az egészség szolgálatában.

Szedhető virágzata, levele és gyümölcse.
- virága izzasztó, meghűlésnél, influenzánál,köhögésnél teájával jó hatást érünk el.
-gyümölcsének nedve ideg zsábának és köszvénynek gyógyszere. A gyümölcsből készült befőtt és jam gyomor, vese, toroköblítő, kitűnő tüdőtisztító szer.  

Bodzateának, illetve a tea gőzölgésének oszlató hatásánál fogva fülfájást, rekedtséget gyógyít.


5 megjegyzés:

  1. Szia!
    Azt szeretném kérdezni, hogyan szárítod a bodza virágot? Abból szoktál teát készíteni?

    VálaszTörlés
  2. Szia Mézeskalács!
    Papir dobozba rakom és szellős meleg helyen a teraszomon vagy a padláson szárítom.
    A tűző napot lehetőleg kerülni kell, éjszakára beveszem.Megszáradva vászon zacskóban tárolom.
    Főként a téli időszakban rendszeresen fogyasztom teaként.Keverem más növényekkel, kamilla, hársfa és zsurlóval.Én betegségek szerint keverek teának valót különböző gyógynövényekből.
    Pl.Fejfájásra, idegnyugtatóra………
    - Borsosmenta, Kakukkfű, Majoránna, Kamilla, Csipkebogyó,Bodzavirág, Ibolyalevél, Zsurlófű, Pipacsvirág,

    VálaszTörlés
  3. Nem hiába mondják, hogy mindig tanul az ember valamit! Most okosodtam kicsit a bejegyzésedből, és ki fogom próbálni a bodza teát a kisfiamnak , mert folyton gyullad be a füle! Köszi, hogy megosztottad!

    VálaszTörlés
  4. Marika!
    Gyógyító növényeknél az van, hogy nagyobb mennyiség és hosszabb idő kell a hatáshoz.Nem elég egy csésze tea!

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Már látom, hogy bamba voltam és a bodzaszörp recept elkerülte a figyelmemet. Látom Te nem teszel bele citromsavat. Valahogy én is jobban bízok az olyan bodzaszörpben, amit forrón teszünk üvegbe, csak a citromsavat nem lehet melegíteni. Kipróbálom én is nélküle, és így forrón eltéve adok még egy esélyt a celofán közé tett tartósítószernek. Jövőre kiderül, hogy válik be, de ha Neked így mindig sikerül, akkor bizakodó vagyok:)

    VálaszTörlés