Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. június 5., vasárnap

Egy szombati menü ismét a Piros-fehér-zöld…….szín jegyében.


A kamrában, a kosárban még volt öreg burgonyám, nézem bizony már nagyon csirázik és fonnyad. Sajnáltam kidobni.(Az élelmiszereket, s amit maga termel az ember meg kell becsülni, mennyien éheznek a világban!)Sütni már nem jó, talán főzve még jó lenne.
Aztán eszembe jutott, hogy már nagyon régen készítettem krumplinudlit.(Nevezik még burgonyás sodraléknak, angyalbögyörőnek, burgonyás-tésztának, nudlinak.)




Hát akkor legyen jó magyaros menü!

-      tojásos rántott köménymagos leves,
-      lepirított burgonyasodrott,
-      újhagymás jégsaláta.

Receptek, ahogy én készítettem:

-      Tojásos rántott köménymagos leves, nálam a tojásos leves és a Köménymagleves vegyítésével készül.

Hozzávalók:1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanáli színes paprika, 1 mokkáskanál köménymag egész és, 1 mokkáskanál köménymag őrölt, 2-2 szál sárgarépa, petrezselyem. 2 tojás,1 leveskocka, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 kis fej vöröshagyma, só.
 Az olajból és a lisztből barna rántást készítünk. A köménymagot a rántásba szórjuk, keverés közben pirítjuk, amíg a köményszemek kipattognak. Nagyon kell vigyázni, mert könnyen odaég a rántás, így jobb ízű a leves, mintha csak vízben főzzük ki a köménymagot. Beletesszük a színes paprikát, hideg vízzel felengedjük, simára keverjük, és forrás közben annyi vizet öntünk hozzá, amennyi levesre szükségünk van. Belerakjuk a felkarikázott zöldségeket, a fűszereket, leveskockát, hagymát,megsózzuk. Felfőzzük.. A feltört tojásokat egyenként a forró levesbe engedjük. Vigyázzunk, hogy a tojások szét ne folyjanak,2 percig még forraljuk. Ez a levest tejföllel is elkészíthetjük: a kész levesbe beleöntjük a tejfölt, és elkeverjük. A köménymaglevest pár csepp ecettel is ízesíthetjük, de én egyáltalán nem használok ecetet, helyette párcsepp citromlét.

És a hagyományos göcseji elkészítési mód:
Köménymagleves
2 evőkanál zsír, 3 evőkanál liszt, késhegynyi színes paprika, 1 mokkáskanál köménymag, só. A zsírból és a lisztből barna rántást készítünk. A köménymagot a rántásba szórjuk, keverés közben pirítjuk, amíg a köményszemek kipattognak. Nagyon kell vigyázni, mert könnyen odaég a rántás. így jobb ízű a leves, mintha csak vízben főzzük ki a köménymagot. Beletesszük a színes paprikát, hideg vízzel felengedjük, simára keverjük, és forrás közben annyi vizet öntünk hozzá, amennyi levesre szükségünk van. Felfőzzük, megsózzuk, szitán átszűrjük, pirított kenyérkockával tálaljuk. Ez a leves tejföllel is elkészíthető: a kész levesbe beleöntjük a tejfölt, és elkeverjük. A köménymaglevest pár csepp ecettel is ízesíthetjük

Savanyú tojásos leves
4  tojás, 3 evőkanál zsír, 3-4 evőkanál liszt, 1 csapott kávéskanál cukor, 2 kanál ecet, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi színes paprika, 1 babérlevél, 2 kanál tejföl, só. A zsírból és a lisztből jó barna rántást készítünk, a cukrot a rántásba keverjük. Beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, kicsit még pirítjuk, és hozzátesszük a zúzott fokhagymát. Elkeverjük, hozzátesszük a színes paprikát, és hideg vízzel azonnal fölengedjük. Kevergetve teljesen simára felfőzzük, és annyi vizet teszünk hozzá, amennyi levesre szükségünk van. Megsózzuk, beletesszük az ecetet és a babérlevelet, és így főzzük 10-15 percig. A feltört tojásokat egyenként a forró levesbe engedjük. Vigyázzunk, hogy a tojások szét ne folyjanak. Tálaláskor a tejfölt a tálba öntjük, és kevergetve rámerjük a forró levest.

-      Lepirított burgonyasodrott,



Hozzávalók:1 kg burgonya, 30 dkg liszt,1 evőkanál búzadara,2-3 deka zsír vagy vaj,1 tojás,1 teáskanál só. 2-3 evőkanál gombás fűszerolaj a kisütéshez. A tisztára mosott burgonyát a héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és burgonyanyomón áttörjük. A gyúródeszkán kicsit szétterítjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, 1 diónyi zsírt,a búzadarát, a sót, és jól összegyúrjuk. Két cipót formálunk belőle, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. 2 cm széles csíkokat vágunk, a csíkokat kisujjnyi hosszúra elvagdossuk, és a lisztezett gyúródeszkán tenyerünkkel egyenként megsodorjuk. Enyhén sózott vízben kifőzzük. A felhevített fűszerolajban a nudlit szép arany barnára megpirítjuk. Tejföllel vagy salátával tálaljuk.



És a hagyományos göcseji elkészítési mód:
Burgonyás sodralék (krumplinudli) 1 kg burgonya, 40 dkg liszt, 1 tojás, 2 tojásnyi zsír, 1 bögre zsemlemorzsa, csipetnyi só. A tisztára mosott burgonyát a héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és burgonyanyomón áttörjük. A gyúródeszkán kicsit szétterítjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, 1 diónyi zsírt, a csipetnyi sót, és jól összegyúrjuk. Két cipót formálunk belőle, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. 2 cm széles csíkokat vágunk, a csíkokat kisujjnyi hosszúra elvagdossuk, és a lisztezett gyúródeszkán tenyerünkkel egyenként megsodorjuk. Enyhén sózott vízben kifőzzük. A felhevített zsírban a morzsát aranysárgára pirítjuk, és a kifőzött és lecsepegtetett tésztát benne megforgatjuk. Forrón tálaljuk és szilvarösztert adhatunk hozzá. Morzsa helyett készíthetjük őrölt mákkal vagy pirított káposztával is

Újhagymás jégsaláta



Hozzávalók: 1 fej jégsaláta,2 szál újhagyma,1/2 citrom leve,1 evőkanál Olíva olaj, késhegynyi só (ami el is hagyható.).
Megmossuk a saláta leveleket, lecsepegtetjük és apródarabokra tépjük. Rákarikázzuk az újhagymát, Olíva olajt, citromlét és sót beletesszük, és 2 evőkanál vízzel jól összekeverjük.



Jó laktató menü és ebéd lett, és az öreg krumpli is fogyott.

6 megjegyzés:

  1. Bizony ezek így csodásak. A nudli is nagy kedvencem.

    VálaszTörlés
  2. Még soha nem ettem ilyen módon készített nudlit, de nagyon tudnám szeretni!!!

    VálaszTörlés
  3. Hogy a nudlit lepirítani is lehet, eszembe sem jutott! Köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. MJ! A köménymagos levest ne hagyd ki!

    VálaszTörlés
  5. Mézeskalács! Itt Zalában természetes a lepirított nudli változat, olyan hagyományőrzésként készítem.

    VálaszTörlés
  6. Annaliz!Én mindig lepirított változatot készítem , mert egészségesebb így salátával, mint a cukros változat.( Amúgy is elég sok bonbont nassolok).

    VálaszTörlés