Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. június 10., péntek

Fűszerolajak készítése házilag.





Évekkel ezelőtt külföldi, mediterrán országokba kirándulások alkalmával, az ottani piacokon mindig megcsodáltam és vásároltam a csinos kis üvegekbe elkészített fűszerolajakból. Elvarázsolt az üvegekbe zárt növények világa, sokszor sajnáltam felbontani, inkább csak nézegettem.


Most, hogy már van saját kertem, megpróbálkoztam a fűszernövények termesztésével több, kevesebb sikerrel. A borsmenta úgy elterjedt, megértem kiirtani. A zsálya nagyon elbokrosodott .A bazsalikom hamar tönkrement. Édeskömény csak egy évig létezett. Vannak, azért amiket sikerült ebbe a rettenetes agyagos földbe betelepíteni. Kakukkfű, rozmaring, citromfű, kapor és a tárkony egész jól hajt.


Ezekből a fűszerekből most már 2 éve készítek különböző fűszerolajt és használom az ételek elkészítésénél. Így jellegzetes, különleges ízt adva az ételeknek.
Alaptermészetem, hogy szeretek összekombinálni, keverni, összekutyulni dolgokat, ételeket. A fűszerolaj készítésnél kiélhetem magam, jó és hasznos játék.



Most következzen egy kis ismertető.

 Alapolaj.
Az olajak közül a legértékesebbek a hidegen sajtolt olajak, de sajnos nagyon drágák és korlátozott a szavatosságuk.
A finomított olajak olcsóbbak, hosszabb ideig eltarthatók, de íz-semlegesek. Ugyanakkor hiányzik belőlük sok-sok egészséges összetevő.

Olívaolaj: három különböző fajtája létezik. Legértékesebb a szűz olívaolaj. Alkalmas sütéshez, főzéshez salátaöntetek készítéséhez.
Dióolaj: jellegzetes dió íze miatt ideális salátaöntetek készítéséhez.
Kukoricacsíra-olaj: kukoricaszem csírájából állítják elő, ideális salátaöntetek készítéséhez. Jellegzetes, pikáns pattogatott kukorica ízt varázsol a salátákhoz.
Mogyoróolaj:
lágy ízű, alkalmas sütéshez, főzéshez, különösen az ázsiai ételekkel harmonizál.
Szója és napraforgóolaj:
mindkettő semleges ízű, alkalmas salátákhoz, sütéshez, főzéshez.
Tökmagolaj: könnyen emészthető. Aromája miatt főleg salátákhoz illik.

Tökmagolaj, Olívaolaj (több féle), Szója és napraforgóolaj mindig van a kamrámban.

Fűszerolajak készítése.

Fűszerolajak készítéséhez a Szója és napraforgóolaj mindkettő semleges íze miatt a legjobb választás. Én készítek olívaolajjal is, a salátákhoz, párolt zöldségfélékhez.
Válasszunk egy széles szájú, jól záródó üveget. Friss - nem túl karakteres ízű -  olajt öntsünk bele. S néhány hétig - abban áztatjuk a kiválasztott fűszereket. A darabos vagy nagy levelű ízesítőket egészben adjuk az olajhoz, míg az apró szemű, illetve porló fűszereket előzőleg gézbe kötjük. Az ízeket szabadon kombinálhatjuk, a szükséges mennyiségek felmérésében pedig segíthet három példa: 5 dl olajhoz adjunk...
... 6 babérlevelet, 1 kávéskanálnyi fekete borsot, 5 gerezd fokhagymát, 2 kis fej hámozott hagymát és 3 darabka szerecsendió-virágot, vagy
... 1 kávéskanálnyi fekete borsot, ugyanannyi köménymagot és 1-1 kávéskanálnyi tárkony, majoránna, babérlevél vagy
... 1-1 kávéskanálnyi Borsika füvet, koriandert és mustármagot.


Van olyan forrás is, amely kifejezetten - fénytől védve, hűvös helyen- való pácolást, én inkább a napon ( nem a tűző napon,csak világos meleg helyen)való pácolást pártolom. Eszerint egy üveget megtöltünk frissen szedett zöld-fűszerrel, felöntjük olajjal, a száját gézzel lefedjük, s az edényt napos helyre állítjuk. Minden nap egyszer felkeverjük, majd két hét elteltével megkóstoljuk. Ha az olaj már elég ízes, akkor leszűrjük, s jól zárható
szép sima felületű üvegekbe töltjük. Néhány darabka fűszernövényt szépen elrendezve belerakunk. Főként abból, amelyik adja a jellegzetességét, pl. bazsalikom levél vagy egy szál rozmaring ágacska. S hűvös helyre tesszük. (Ha még nem eléggé átütő, akkor friss zöldet szedünk, s az olajt arra rászűrve folytatjuk a pácolást.
Arra  is vigyázni kell, hogy a levelekre, magokra tapadva ne maradjanak nagy légbuborékok az olajban, mert ezeken a pontokon a fűszer bomlásnak indulhat.)
Az olaj gyorsan megavasodik, ezért a felbontott üveget hűvös, sötét helyen tartsuk vagy hűtőben, és lehetőleg hamar használjuk fel.


Általam kedvelt fűszerolaj fajták.

Bazsalikomos olaj
. Tegyünk bele jó pár levél friss bazsalikomot, kevesebb majoránnát, oreganot, pár darab egész borsot és olíva olajjal öntsük fel. Elkészíthetjük napraforgó olajjal is. 2-3 hét elteltével használhatjuk is.
Felhasználható: salátához, majonéz készítéséhez, pácoláshoz, főzéshez. Bab és paradicsomos ételekhez.

Kakukkfüves olaj 
Tegyünk bele jó pár ágacska friss kakukkfüvet, pár teáskanálnyi curry port,egész borsot, babérlevelet majd várjunk vele szintén pár hetet.
Felhasználható:mártások,húsok,halak, tészta és zöldségételek készítéséhez.

Rozmaringos olaj
Tegyünk bele jó pár ágacska friss rozmaringot, pár levél bazsalikomot, citromfűt, borsfűt, egész borsot, babérlevelet majd várjunk vele szintén pár hetet.
Felhasználható: mártások, húsok, gombás ételek készítéséhez.



Kerti füves olaj 
Kis csokrot készítsünk az alábbi friss fűszerekből: babér, rozmaring, kakukkfű, zsálya. Tegyünk egy szép tiszta üveg aljába egész borsot, mustármagot. Óvatosan az üveg nyílásába tegyük a kis csokrot, vigyázzunk, ne törjön össze, és helyezzük bele az üvegbe. Töltsük fel az üveget olíva vagy napraforgó olajjal, zárjuk le jól. Pár hét elteltével használhatjuk: húsok pácolásához, saláták készítéséhez.

Gombás-füves olaj 
Kis csokrot készítsünk az alábbi friss fűszerekből: babér, rozmaring, kakukkfű, majoránna. Tegyünk egy szép tiszta üveg aljába egész borsot, és szárított gomba szeleteket. ( Én a sötét trombitagombát és a vargányát szeretem). Óvatosan az üveg nyílásába tegyük a kis csokrot, vigyázzunk, ne törjön össze, és helyezzük bele az üvegbe. Töltsük fel az üveget olíva vagy napraforgó olajjal, zárjuk le jól. Pár hét elteltével használhatjuk: húsok pácolásához, sültekhez, vagdaltak, levesek készítéséhez.





Ajándék

A fűszerolajok, ha szépen ízlésesen vannak elkészítve, akkor nemcsak kiváló ételkészítési alapanyag, de hasznos és igen érdekes, és egyedi ajándék is tud lenni. Ajánlom mindenkinek, hogy ajándékozza meg ismerőseit, barátait a saját maga készített fűszerolajjal. Az én karácsonyi biotál ajándékcsomagom saját készítésű fűszerolaj, ananász lekvár, birsalma sajt, és a  nálam termett piros mogyoróból állt.


6 megjegyzés:

  1. Hahóóó! Ezt majd megmutatom Melindának! :))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól összeszedtél mindent a témában. Korábban én is csináltam már olajokat, de most újra meghoztad a kedvemet! Köszönöm:L

    VálaszTörlés
  3. +Mj!Otthonzalában!
    Vigyázni kell a friss növényekkel van amelyik az olajban is rothadásnak indul, pl. a bazsalikom, amit két hét után jobb kiszedni az olajból.

    VálaszTörlés
  4. Micsoda pazar dolgok! Én is megpróbálkozom, van bazsalikomom, kakukkfüvem, rozmaringom....Köszönöm a sok jó receptet!

    VálaszTörlés
  5. Annaliz!
    Sikeres fűszerolaj készítést kívánok.Olaj minőségen sok múlik!Na és a csinos üvegeken.

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok! Az a kérdésem lenne száraz kaporból is lehet fűszer olajat készíteni?

    VálaszTörlés