Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. június 30., csütörtök

Kapor…, mint növényi gyógyszer.


A kapor többet tud annál, minthogy csak a savanyúságok fűszere legyen. 

A kaprot, mint természetes gyógyítót már az egyiptomi civilizáció kezdete óta használták – okkal. Ősrégi fűszer, melyet már a bibliában is említenek, adófizetésre használták, óriási értéket képviselt. A rómaiak az ablakaikban, ládákban termesztették, s ételeik fűszerezéséhez használták.  A középkorban a kaprot varázserővel ruházták fel és a boszorkányok varázslatai ellen, szemmel verés, bájital ellen, alkalmazták.
Felhasználható részei: levelek (fözéshez), magok.


Gyűjtése : Leveleit a növény kifejlődése után érdemes begyűjteni, a friss levelek több illóolajat tartalmaznak, mint a szárítottak. A növény sárga virágai nyáron jelennek meg és nagy mennyiségű apró magokat hoznak. A magokat összegyűjteni a barnulás elkezdésekor kell.

Gyógyhatásai:
Emésztést elősegítő és gyomornyugtató a kapor tea. Magjának illóolaja az emésztőrendszeri fertőzéseket gátolja.
Kismértékben lassítja a szívritmust és tágítja az ereket, amelyek vérnyomáscsökkentést eredményezhetnek.
Nőgyógyászati problémák, húgyúti betegségeknél a baktériumok megtelepedését gátolja a kapor. A fürdővízbe kapor magot tartalmazó vászonzacskót vagy kapor illóolajat kell tenni.
Ajánlható még csuklás ellen és az agytevékenység fokozására.
Tea készítés: 2 dl vízzel leforrázunk 2 teáskanál magot és 10 perc állás után szűrjük meg. Mézzel és citrom levével ízesíthetjük.
Leheletfrissítőnek rágjunk el fél-egy teáskanálnyi magot



Egyéb felhasználása:

A magyar konyha régi, kedvelt fűszernövénye. Nélküle elképzelhetetlen a kovászos uborka , a túrós lepény, a tökfőzelék,kapor mártás……
Receptek az
 Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás „című kiadványból ajánlva.

Tejfölös kapros káposzta
1 fej káposzta, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál zsír, 1 mokkáskanál színes paprika, 1 csomó friss kapor, 1 bögre tejföl, 3 evőkanál liszt, só. A káposzta külső leveleit leszedjük, kettévágjuk, és vékonyra szeleteljük vagy gyaluljuk, besózzuk és félretesszük. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és a felhevített zsírban üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a színes paprikát, elkeverjük, kevés vízzel fölengedjük. A megsózott káposztát a paprikás lébe tesszük, hozzáadjuk az időközben tisztára mosott és apróra vágott kaprot, elkeverjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lefedve puhára főzzük. A tejfölt a liszttel simára keverjük, kevés vízzel fölhígítjuk, és a káposztára szűrjük. Jól összeforraljuk, megízleljük, és ha kell, utána sózunk.
Kaporleves
Fél marék kapor, 2 evőkanál olvasztott zsír, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál tejföl, 2 zsemle, só. A kaprot jól megmossuk, apróra vágjuk. Világos rántást készítünk, és az összevágott kapor 3/4 részét a rántásba tesszük. Beletesszük a tejfölt, kissé elkevergetjük, fölengedjük 1,5 I hideg vízzel, és csomómentesre keverjük. Megsózzuk. Ha forr, a megmaradt kaprot beleszórjuk. Jól kiforraljuk, és tálaljuk. Pirított zsemlekockát adunk hozzá.

A XVII. századi angol herbalista Nicholas Culpeper állítása szerint
„ a kapor erősíti a hasat….. és a szelek pompás űzője.”

6 megjegyzés:

  1. Nem is mondom, mennyire szeretem a kapormártást.
    De mondom mégis! Nagyon! :)

    VálaszTörlés
  2. Ukrajnába mindent kaporral készítenek.

    VálaszTörlés
  3. Mj! ha szereted akkor nem is kell mondanom semmit.

    VálaszTörlés
  4. Tündérlátta!
    Azért nekem nem mindig jön be a kapor, pl. a kapros túros rétest se szeretem.Igaz a sima túrosat se inkább a gyümölcsöset szeretem.

    VálaszTörlés
  5. Képzeljétek! Az idén nem sikerült, most vetem harmadszor, talán....Nem tudom mi a baj.A szomszéd néninél virul.Most onnan kérincsélek.

    VálaszTörlés
  6. Annaliz!Volt olyan év, hogy nekem se akart virulni. Én úgy gondolom a korai tavaszi vetés jön be jobban, nálam az agyagos föld nyáron nagyon hamar kiszárad és szerintem a kapor vízigényesebb növény.

    VálaszTörlés