Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. június 16., csütörtök

Virágzik a Hársfa…..szedjünk hársfa virágját……mert növényi gyógyszer!


A magyar gyógyszerkönyv a kislevelű hárs és a nagylevelű, széles levelű hárs virágát írja elő.
A két fajt legkönnyebben leveléről lehet megkülönböztetni. A kislevelű hársleveleinek fonákján, az érzugokban vöröses szőrpamacsok, a nagy levelűn fehéres szőrpamacsok találhatók. A kislevelű hárs 20-25 méter magas, viszonylag igénytelen, szárazság és árnyéktűrő faj. A pompásan virágzó hársfavirág a méhek kedvenc virága, legzamatosabb hársmézet és a legjobb tea alapanyagot szolgáltatja.



 A nagylevelű hárs 30-40 méterre megnövő jóval termetesebb fa, fiatal korában igen szép kúpos formájú. Ez a faj párásabb, hűvösebb klímát igényel, erdeinkben a hűvösebb északi oldalakon, szurdokvölgyekben érzi jól magát.
Városokban gyakori a harmadik hársfa faj, az ezüsthárs, amely jó szárazságtűrésével tűnik ki, teának viszont nem alkalmas. Ennek levelei fonákjukon ezüstösen molyhosak, és nincsenek szőrcsomói az érzugokban.
A fajok között a virágzási időben is van eltérés. A legkorábban június elején a nagylevelű hárs, majd 2 hét múlva  a kislevelű hárs, legvégül júliusban az ezüsthárs virágzik.
A leszedett virágokat padláson szárítsuk meg. A virágzatból a gyógyteát mindig csak forrázással készítsük, majd 10 percnyi állás után mézzel ízesítve forrón fogyasszuk el. Élvezeti teaként is sokan szeretik.



Gyógyhatásai:

 A hársfavirág tartalmaz flavonoidot (tilirozidot, kvercetin és kempferol glikozidokat), illóolajat (geraniolt, linaloolt, eugenolt), cseranyagot és nyálkaanyagot.
A növényben megtalálható flavonoidok antibakteriális hatásúak.
Virágzata izzasztó,  köhögéscsillapító hatású illóolajat, nyálkaanyagokat tartalmaz.  A belőle forrázással készített tea megfázás, meghűlés, légúti panaszok esetén fogyasztandó, télen melegítő hatású. Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer működését.
Gyógyító hatását növeli, ha a hársfateát mézzel ízesítjük, spanyolnátha ellen kipróbált háziszer ez a tea.
Alkalmazzák még fájdalmas reumánál és köszvénynél.
Virágból készült főzet gyomorerősítő és görcscsillapító is.
 Nyugtató és idegcsillapító, különösen álmatlanságban szenvedő gyerekek és idős emberek számára.
Hajöblítésnél hajmosás után simává és mézillatúvá varázsolja a hajat. Fürdővízbe öntve nyugtató, lazító hatású.

Izzasztó-tea

Kamillavirág, bodzavirág 20-20 gr.
Hársvirág, borsmentalevél 25-25 gr.
1 evőkanálnyit 200 gr. vízzel leforrázni és melegen elfogyasztani.

Hársvirág szörp készítése:

Egy 5 literes üveget megtöltünk  alaposan megmosott  hársvirággal. Rászeletelünk 2 nagy citromot. Ráöntünk 2 kg kristálycukrot, és 3 liter előzőleg felforralt, lehűtött vizet. Beleteszünk 1 kávéskanál citromsavat, és 1 kávéskanál borkősavat. Szalvétával kötjük le, hogy szellőzni tudjon. 3 napig érleljük, közben naponta 4-5 alkalommal megkeverjük. Amennyiben hosszú hónapokra szeretnénk majd eltenni, utolsó nap keverjünk bele 1 mokkáskanál nátrium-benzoát-ot. A 3. nap után leszűrjük, üvegekbe töltjük, és ledugaszoljuk.
Ebből a mennyiségből, körülbelül 3,5 liter szörp lesz.



Amennyiben szép sárga színt szeretnénk neki adni, akkor 30 deka cukrot barnára karamellizálunk, majd ráöntünk három deci hideg vizet. Felforraljuk. Kihűlés után közé keverjük a sötétbarna lét. Semmi ízt nem ad, csupán színezi a szörpöt. Utólag is meg lehet csinálni. 


MEGGYDZSEM HÁRSVIRÁGGAL

Hozzávalók: 2 kg szép meggy, 4-5 db szegfűszeg, 1 mkk őrölt fahéj, 1, 5 kg koronás befőző cukor, 15 db. hársfavirág, 1 dl rum, vaniliáscukor

A meggyet megmossuk és kimagvaljuk és ledaráljuk a nekünk tetsző rostán. Aztán egy szűrőbe tesszük és hagyjuk 3 órahosszat lecsepegni. A levet egy lábasban felforraljuk, de előbb beletesszük a cukrot a szegfűszeget, és a fahéjat. Állandó kevergetés mellett főzzük 20-25 percig. Ekkor beletesszük a ledarált meggyet és a hársfavirágot, majd főzzük tovább még 20 percig, ekkor a tűzről levesszük és kevergetve lehűtjük, majd beleöntjük a rumot, jól elkeverjük, és letakarva másnapig pihentetjük. Másnap a tiszta üvegekbe fél literre számítva, beleöntünk fél zacskó vaníliás cukrot. Teleszedjük az üvegeket dzsemmel és lezárjuk. Egy megfelelő lábasba vizet öntünk és belerakjuk az üvegeket. Alágyújtunk, és a forrástól számítva 25 percig forraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd a helyére rakjuk!

A Hársfa egyéb hasznosítása.

Hársfának nemcsak a virága hasznos, a fakérge rostjából kalapálással nyert mézgát daganatok és sebek gyógyítására szokták felhasználni.
Maga a puha, fehéres hársfa szívóssága folytán faszobrászatra, esztergályozásra, konyhalapok (vágódeszka, gyúródeszka…) és asztallap készítésére alkalmas.
A hársfaháncsot derítésre, megszenesített fáját rajzolásra használják.
A nemes vad, kecske és birka kedvenc takarmánya a hársfalevél.
A hársfalevél pora zsályalevél porával elkeverve kitűnő fogport ad.

kép a members.upc.hu webhelyről származik.

Hársfa  mint jelkép.

A hársfa a régi feljegyzések szerint a vágyakozás, gyöngédség, dal és a szerelem jelképe volt.
A lombos hársfák alatt tartották, de tartják még ma is egyes vidékeken az ünnepi táncokat, ünnepélyeket, lakodalmakat.
A hársfa nagy megtiszteltetésben részesül, amennyiben oltárképeket függesztenek rá és imazsámolyokat építenek hozzá.
A szlávok nemzeti jellegének szimbóluma a Hársfalevél.

kép az ecclesia.cc webhelyről származik.

Az én mottóm az, hogy a gyógyhatású növények nem csodaszerek, csak nélkülözhetetlenek a testi-lelki bajaink ápolásánál.
Fűben-fában az orvosság.

6 megjegyzés:

  1. Hétvégére tervezzük a gyűjtést. :)

    VálaszTörlés
  2. MJ! Sikeres volt a begyűjtés? A szombat esti, vasárnapi eső és hideg nem kedvezett neki.

    VálaszTörlés
  3. Micsoda gyönyörű, átfogó leírás a hársról!Én úgy el tudok kábulni az illatától, hogy csak szédelgek! Köszi a jó kis recepteket!

    VálaszTörlés
  4. Hmm. Akkor én már elkéstem a szedéssel? Ha már csak a kis magok és a levél van az ágakon, akkor már nem érdemes szedni?

    VálaszTörlés
  5. Nagylace!
    Bizony már nem lehet hársfavirágját szedni.Csak jövőévben!

    VálaszTörlés