Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. augusztus 12., péntek

Bodzalekvár - mi fán terem?


„A bodza nem fa, csak dúsan burjánzó cserjeféle.
Az érett, fekete bogyói sok C-vitamint, cukrot, értékes szerves savakat és színező anyagot tartalmaznak, augusztus-szeptemberben érnek be. A gyümölcsének nedve idegzsábának és köszvénynek a gyógyszere.
A gyümölcsből készült befőtt és lekvár gyomor, vese, toroköblítő, kitűnő tüdőtisztító szer.  
A bodzalekvár nagyon finom bármilyen süteményhez-fánkhoz, de reggelire pirítósra kenve is kiváló.”



Itt az augusztus a lekvár főzés kezdete. Én a klasszikus natúr fajtákat ritkán főzök be, jobban szeretem kombinálni az ízeket. Például a fekete-szederhez málnát vagy szilvát teszek egyenlő arányba. Minden évben próbálkozom a lekvárjaimnál a cukor mennyiségét csökkenteni, hogy nagyon kevés cukrot tartalmazzon. S a lekvárjaim csak gyümölcsből és cukorból készülnek, víz hozzáadása nélkül.


Minden évben kísérletezem új ízekkel is. Idén a”három kívánság” lekvárral, amiben a nyár ízeit raktározom el. Hiszen nyári eperalma, nyári kék-szilva és nektarin gyümölcsből készült.


Ez évben készítettem először a fekete bodzabogyóból lekvárt, eddig csak szörpnek raktam el.


Almás bodza lekvár
Hozzávalók:1 kg nyári savanykás alma, 2 kg bodzabogyó, 1 kg cukor, 1 citrom leve.
Az almákat mossuk meg, magozzuk ki és vágjuk fel kis darabokra. Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük és leszemezzük, szitán átpasszírozzuk, összekeverjük az almával, a cukorral és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Másnap egy nagy lábosba tegyük bele, adjuk hozzá a citrom levét, pároljuk össze őket, majd állandó keverés mellett főzzük az egészet kb. 40 percig, és a végén ízesítsük gyömbérrel vagy kevés fahéjjal, majd töltsük forrón az üvegekbe és zárjuk le őket. Néhány percre fejtetőre állítjuk és száraz dunsztban másnapig hűlni hagyjuk Légmentesen hűvös sötét helyen hosszú ideig tárolhatók.



Másképp:

Szilvás bodza lekvár
Hozzávalók:1 kg nyári szilva, 1 kg bodzabogyó, 80 dkg cukor, 1 citrom leve.
A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki és vágjuk fel kis darabokra. Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük és leszemezzük, szitán átpasszírozzuk, összekeverjük a szilvával s egy nagy lábosba tegyük bele, adjuk hozzá a citrom levét, pároljuk össze őket kb. 10 percig, majd tegyük hozzá a cukrot is és állandó keverés mellett főzzük az egészet kb. 30 percig. Tehetünk bele egy egész rúd fahéjat is. Töltsük forrón az üvegekbe és zárjuk le őket. Néhány percre fejtetőre állítjuk és száraz dunsztban másnapig hűlni hagyjuk. Légmentesen hűvös sötét helyen hosszú ideig tárolhatók.


6 megjegyzés:

  1. Jaj, de jó!!!Kinéztem tegnap a kertben két gyönyörű érett bogyókkal teli bodzát....holnap leszedem és befőzöm...Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Még egy kérdés: muszáj átpasszírozni?

    VálaszTörlés
  3. A szörpöt szeretjük nagyon, de lekvárral még nem próbálkoztunk. Itt az ideje. Rábeszélem Melindát. Köszönöm az ötletet.

    VálaszTörlés
  4. annaliz!Muszáj, mert sok benne a mag, mint a fekete-szedernél.De megéri a macerát( bogyó szemezés, passzírozás) mert tényleg finom.Különösen más gyümölccsel keverve és így nagyobb mennyiség is lesz.

    VálaszTörlés
  5. Mj!Én is csak az idén, de ízlik mert különleges.El is teszem Karácsonyra, az ajándékcsomagokhoz.Úgy néz ki, lesz sok birsem is, az idén abból is megpróbálom a lekvárt.( eddig csak birssajt készült.)

    VálaszTörlés
  6. Birslekvárt már én is készítettem.Fini!

    VálaszTörlés