Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. november 22., kedd

Miért jó a Naspolya!


Kíváncsi lennék rá, ha kimennék a közeli város főterére és közvélemény kutatást végeznék, mennyien ismernék és tudnák mi a Naspolya!
Van egy olyan érzésem, hogy nagyon kevesen, főként a fiatalabb korosztályból.


Nem "szabályos" gyümölcs: a színe barnás, mintha romlófélben lenne, nem lehet egy jó nagyot harapni belőle, az íze is szokatlan - de azért érdemes felfedezni a késő ősz gyümölcsét, a naspolyát.
Göcsejben, az öreg pincék között még lehet találni és szedni ilyenkor novemberben.

www.hazipatika.com  internetes portálon sok érdekesség olvasható e gyümölcsről.
„Gyümölcse gömbölyű vagy körte alakú. Héja molyhos, színe éretten barna, édeskés fanyar ízű, állománya kásás. Késő ősszel érik. A fáról leszedve még kemény és élvezhetetlen a naspolya, de érlelés után megpuhul, vékony héja pergamenszerűen elválik, lehúzható és sötétebb barna lesz, íze pedig édessé válik.”

Miért jó?

 

„Mintegy 12 százalék szénhidrátot  és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz száz grammonként. Éretten a nyersen való fogyasztása mellett lekvár főzésre is alkalmas, mivel magas a pektintartalma. Tartalmaz még vasat és kalciumot emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen kívül még csonterősítő hatása is van. Gyulladáscsökkentő hatású növényként ismeri a természetgyógyászat.”



Jó tudni!

„A naspolya ún. utóérő gyümölcs, október végén, november elején lehet szüretelni. Régen szalmára terítve érlelték a kamrában, de akkor is jó, ha a leszedésével megvárják az első fagyot. A somhoz és a kökényhez hasonlóan ugyanis legjobban akkor fogyasztható, ha megcsípte a dér, népiesen szólva "szottyossá" válik.”

Hogyan fogyasszuk?

„Feldolgozható gyümölcslekvárnak, pürének (húsok mellé köretként), vagy más gyümölcsfajtákkal (például birs, alma, körte, vagy szilva) vegyesen ivólének. Az érett, dércsípte gyümölcsöt fogyaszthatjuk nyersen. Ilyenkor a héját lehúzzuk, a magokat kikerüljük, mert ezek élvezhetetlenek. Zselét is lehet belőle főzni, mert sok pektint tartalmaz.”


Érdekességek

„A naspolyafa terméséből és leveléből előállított készítmények a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használhatók. Bélbetegségek kezelésében is szerepet kapott. A naspolyafa kérgének főzetét a népi gyógyászatban vérzések csillapítására alkalmazták. A naspolyamagból készített teának vesekő elleni gyógyhatást tulajdonítanak.”

6 megjegyzés:

  1. Úgy, úgy! Mikor állásában jó sötétre barnul és megpuhul. Akár a vackor. Szeretem, csak ritkán látom. Sajnos. Piacon sem láttam ma sem.

    VálaszTörlés
  2. Úgy,de úgy küldenék!Tegnap kaptam egy kisebb kosárral,Már megfagyott és ahogy felenged, bizony már "szottyos", maszatolós állagú.Lehet, hogy lekvár lesz belőle.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kedves tőled! Lekvárnak még nem ettem, csak úgy mikor "szottyos" volt. :)

    VálaszTörlés
  4. Látod ezt szeretnék a kertbe ültetni. Éppen az éjjel (virrasztván, avagy nem tudván visszaaludni) törtem a fejem rajta: ebbe a fagyott földbe gondolom már késő bármi gyümölcsfát ültetni? Amúgy nagy kedvencem a naspolya!

    VálaszTörlés
  5. Most kaptam valakitől egy jó kilót...lassan érik, de az ízét nagyon szeretem, mert a gyerekkoromra emlékeztet...egy fa volt az egész faluban, onnan szoktunk csórni. Nem tudom ! Kapható ilyen gyümölcsfa valahol? Már annyit kerestük. Ültetnék egyet. Már csak az emlékek miatt is....

    VálaszTörlés
  6. holdgyöngy,annaliz!
    Igen kapható ilyen gyümölcsfa, a Google-ban rákeresve, mindenki talál hozzá közeli kertészetben, díszfaiskolák kínálatában naspolyát, több fajta is létezik.
    Nahát ennek a díszfaiskolának még a neve is hívogató.(Bp.-től 30 km)
    www.tunderfurt.hu

    VálaszTörlés