Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. január 20., péntek

Január hónap kedvenc gyümölcsei…..


Sok Fórumon lehet hallani és látni az egészségmegőrzésre, a szervezetünk megújítására szolgáló különféle diétázási módszerekről.

Mi először egy betegség kapcsán ( tartósan magas vérnyomás ) kezdtünk el keresgélni gyógyszereken túli megoldást.
Még régebben 1990 . évben került a kezünkbe

-          Harvey és Marilyn Diamond szerzőpáros,  TESTKONTROLL   - című kiadványa.

A könyvben ajánlott módszer újdonságként hatott ránk és kíváncsivá is tett.

Testkontroll nem más, mint az étkezési szokásaink megváltoztatása.

-          ” Nemcsak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is rendkívül fontos, hogy mit, mikor és mit, mivel, hogyan, milyen kombinációban, ételtársításban fogyasztunk el.”

Gondoltuk egy próbát megér, hogy lássuk igazak e a leírt hatások.
Azóta két jelszavunk lett mikor és hogyan!
Az elmúlt hosszú évek alatt, mindig követtük azt a tanácsot, hogy a délelőtti órákban csak gyümölcsöt fogyasztunk.
A gyümölcs fogyasztásánál helyes mód, ha nem valami mással, hanem önmagában fogyasztjuk.



Az Ünnepi lakomák után az Újév nem indulhat másképp, mint egy tisztító, fogyasztó kúrával. Ami nekünk azt jelenti, hogy a reggeli és vacsoraétkezés is gyümölcsökből áll. Az ebédünk sok zöldségből, kevés húsból és szénhidrát szegény ételből tevődik össze.
Gyümölcsök és a gyümölcsevés nekünk nem okoz nehézséget, mert bármilyen fajtáját egyszerűen imádjuk.

Sokféle gyümölcs közül a Januári hónap kedvencei közé sorolom a téli körtét, az almát és a kivit.



Téli körte

Miért jó?
A körte az egészség, a szerencse és a remény szimbóluma. Az édes és lédús körte nagyszerű téli tartalék, rostok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok jóízű tárháza. Emésztést segítő hatása miatt a fogyókúrás étrend ideális kiegészítője.

Hogyan fogyasszuk?

Mindig étkezés előtt együk a gyümölcsöt! A körte elég sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok betegségre természetes gyógyír lehet.
Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkenti. A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják.
A körte leve ideális folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
 A benne lévő pektin segíti az emésztést, jó hatással van a belek működésére, tehát méregtelenítéshez, salaktalanításhoz is ideális, ezért kúraszerű fogyasztását is ajánlják: tíz napon keresztül együnk naponta másfél kilogramm hámozott körtét!
Ha a körte levét fél óráig főzzük, fáradtságunk ellenszere lehet, energiaitalként ihatjuk. Mindennek a tetejébe a körte depresszió ellen is kiváló!


Mit csináljunk belőle?
A gyümölcsöt elsősorban nyersen fogyasztjuk, de körtelevest is készíthetünk, eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak, pálinkát is főzhetünk belőle, felhasználhatjuk töltve, köretnek, mártásnak, süteménybe. Különösen finom az aszalt körte
A birsalmához hasonlóan készíthetünk belőle sajtot: a megtisztított körtét megfőzzük, a levét leszűrjük, és a gyümölcshús mennyiségének felével megegyező tömegű cukorral és kilónként fél citrom levével sűrűre főzzük. Hozzáadjuk az áttört körtét, és újra felfőzzük. A masszát formá(k)ba öntjük, és minimum két napig szárítjuk.

Kivi

Miért jó?
A Kínából származó kivi fontos nyomelemeket, ballasztanyagokat, ásványi anyagokat rejt magában. 100 g kivi mindössze 40 kalóriát, 100-250 mg C-vitamint, A-, D- és E-vitamint is tartalmaz. Egy-két szem kivi napi A- és C-vitamin szükségletünket is fedezheti. Különösen gazdag vasban és káliumban, fontos szelénforrás. Fogyasztása erősíti az immunrendszert, a vérereket és a kötőszöveteket, valamint elősegíti a szívizom működését. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják. 


Hogyan fogyasszuk?

A kivit legegyszerűbb nyersen enni. Az igazán finom, érett kivi, már annyira puha, hogy nehéz hámozni, elvileg nem is kell, mert a héja is ehető. Ki lehet viszont kanalazni a héjából, vagy néha egyszerűen le lehet húzni róla a barna szőrös héjat. Kicsit megcitromozva még pikánsabb üde íze lesz.
Mit csináljunk belőle?
Kerülhet gyümölcssalátába is, s ha még diódarabokat is teszünk a salátába, nem csak színpompás, de igazán fenséges desszertet kapunk. Eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak is, én kevés cukor hozzáadásával lekvárt készítettem kiviből. Igazán nagyon finom.



U.i.:
Anno  a szigoruan betartott  Testkontroll módszer alapján, három hónap alatt én 14 kg-t, a párom 30 kg-t fogytunk. Azon a nyáron lazán teljesítettünk 25-30 km-s gyalogtúrákat. Van benne valami igazság........

1 megjegyzés:

  1. A körtéből sose elég...azt hiszem, ültetünk még.Most, hogy írtad, mennyi mindenre jó. Na és az íze !

    VálaszTörlés