Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. április 11., szerda

Szedjünk illatos ibolyát......


A márciusi melegebb nap egyszerre több növényt, virágot is kicsalogatott, korán megjelent az ibolya is és már kezd is elszáradni.

Szedjünk tavaszi ibolyát nem csak a vázánkba, hanem teakészítésre vagy leszárítva betegségek kezelésére!

 Ez a szép kis virágos növény nemcsak színével, és illatával hódít, hanem nagyon jó gyógyhatásaival is. Erről tavalyi évben írtam már egy bejegyzést………


Eddig én is csak gyógyhatása miatt szedtem. Azonban sok írásban, kiadványban olvastam az ibolya konyhai hasznosításáról is. Idén már ilyen szempontok szerint is fogom gyűjteni.

Köztudott, hogy az illatos ibolya levele és virága ehető!
Nyersen és megfőzve is élvezhetjük őket!

Alkalmasak levesek és szószok sűrítésére is, kandírozva sütemények és torták díszítésére. Kis mennyiségben ízesíthetünk velük italokat, édes ételeket és ecetet is. Különösen finomak a salátákban.



Itt találtam egy ibolyaszörp receptet és sok más ibolyás finomságot, ajánlom


Cukrozott ibolyavirágok.

Hozzávalók: ibolyaszirom, cukor, légmentesen záródó üveg

Az ibolyaszirmokat és a cukrot felváltva a tisztára mosott és kiszárított üvegbe rétegezzük. A cukor mennyisége legyen másfél-kétszerese az ibolyáénak. Hűvös, sötét helyen tároljuk, és minden nap összerázzuk. Két hét után vagy ledaráljuk a virágszirmos cukrot vagy kiszedjük belőle a szirmokat és csak a cukrot tároljuk el.

Kandírozott ibolya

A kinyílt virágokat leszedjük,s minél hamarabb dolgozzuk fel. Jól mossuk meg és szárítsuk meg kiterítve, Fél adag vízből és  egy adag cukorból szirupot főzünk, de nem sokáig épp, csak amíg a cukor elolvad és egynemű lesz a folyadék. Az ibolyák szirmait kenjük be jó alaposan a cukorsziruppal egy tiszta ecset segítségével, majd forgassuk azonnal porcukorba. Jó alaposan, mindenhol fedje a cukor, de ne túl vastagon. Fektessük le őket egy nem ragadós felületre. lehet befőzőcelofán is. Hűvös, nem párás helyre tegyük száradni 3-4 órára. Zárható fémdobozban fél évig is eláll.

Ibolyabólé

Hozzávalók: jó két marék ibolyavirág, 3 evőkanál cukor, 1 l fehérbor.
Keverjük össze az ibolyavirágokat egy kis tálban a cukorral és hagyjuk 10 percig állni. Adjuk hozzá a fehérborhoz és kb. 1 órán át hagyjuk összeérni az ízeket.
Pezsgővel megbolondítva élénkítő ital a tavaszi estéken.

Ibolyaecet

Hozzávalók: 1 marék ibolyavirág,0.5 l fehérborecet.
Öntsük le a virágokat az ecettel és hűvös helyen hagyjuk állni 2-3 hétig. szűrjük le és töltsük szép formájú üvegbe. Az ibolyaecetet fél éven belül használjuk fel, mert elveszti finom aromáját.
Ajándéknak se rossz.

Ibolyaszörp

Hozzávalók: két pohár virág, 4 pohár víz,2 db citrom, 1 kg cukor.
A két pohár virágra öntsünk nagyjából 4 pohár vizet és forraljuk fel. Csavarjuk bele két citrom levét és oldjunk fel benne 1 kg cukrot. Merülő mixerrel pépesítsük a virágokat majd szűrjük le. Még egyszer felforraljuk, főzzük addig, amíg besűrűsödik és tegyük tiszta üvegekbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése