Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. május 3., csütörtök

Termelői piacos körkép.


A napokban termelői piacon jártam Káptalantótiban.

Már messziről finom illatok vonzották az érdeklődőket és a vásárlókat. A friss kenyér illata szállt a levegőben és a szezon igazi csemegéje a medvehagymás pogácsa is gyorsan fogyott.


Sokan árultak frissen szedett medvehagymát, nagy csokrokba kötve olyan volt, mint egy nagy zöld bokréta. Én is vettem és elhatároztam amint hazaérünk, sütök medvehagymás kiflit.
Piacon, sok helyen láttam ültetésre váró szép és erős palántákat, bizony itt az ideje a paprika, paradicsom, uborka lerakásának.


A kecskesajtos standok mellett se lehetett csak úgy elmenni, illat és íz világa csalogató, mint a finom házi füstölésű sonkák és kolbászoké.
Tojás, itt biztosan friss és olcsóbb, mint a városi zöldségesben, a mérete is nagyobb.


Termelőtől vásárolni külön egy élmény, kedvesek és türelmesek, hasznos tanácsokkal látnak el.


S ha már itt járunk a Balaton felvidékén, Badacsony és Szent György hegy közelében, nem szabad kihagyni a hegy levének megkóstolását. Szőlős gazdától én is vásároltam Szent György hegyi 2011-s kitűnő évjáratú (14.5 ) Chardonnay borból néhány palackkal. 



Örvendetes, hogy egyre több ilyen piac nyílik és ezek egyre népszerűbbek. Hiszen mindennél jobb a friss és természetes körülmények között termesztett árukat fogyasztani és a piaci forgatag is nagy élmény, jó kikapcsolódást nyújt.


Medvehagymás kiflit én kenyértésztából készítem.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 3 dl langyos víz
  • 5 evőkanál olaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 csokor medvehagyma, 15-20 levél apró csíkokra vágva.
  • 1 kanál napraforgómag és szezámmag
A lisztet az élesztővel, a vízzel, sóval és a magokkal jól összegyúrtam majd hozzákevertem 1 evőkanál olajt.
30 perc pihentetés után vékonyra nyújtottam, megkentem két evőkanál olajjal és rászórtam a medvehagyma felét. Feltekertem, mint a bejglit és csiga alakban, tálban további 30 percig kelesztettem. Utána újra nyújtás és a maradék olajjal és medvehagymával megszórtam és újra feltekertem, még 20 percig hagytam majd 16 db kiflit formáztam és tepsibe rakva 200 C fokon kb. 20 perc alatt szép pirosra sült.






Sütés közben lehetett igazán érezni a medvehagyma illatát, nekünk nagyon ízlik.(Sokat tettem el a fagyasztóba is, jó lesz télen is kiflit sütni vele.)

2 megjegyzés:

  1. Én a nyáron(múlt) jártam itt, de látom a közönség száma most is változatlan.Jó ez a piac, elterjedhetne országszerte is.

    VálaszTörlés
  2. Emlékszem rá, jó képeket raktál fel.Olyan kedvcsinálóakat.

    VálaszTörlés