Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2013. március 30., szombat

A tavaszi fáradtságra fogyasszunk Csipkebogyó teát és szörpöt.



Ez a hosszú téli időszak megviseli szervezetünket.
A tavaszi fáradtságra fogyasszunk 
 Csipkebogyó teát és szörpöt. 

A csipkebogyó rendkívül egészséges; A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, ám legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. Fokozott C-vitamin-bevitel szükséges testi-lelki megterhelés esetén, de szükséges a tavaszi fáradtság, járványveszély idején is.

A csipkebogyóban található C-vitamin jótékonyan hat az emésztésre és vesekő- vesehomok-képződés esetén, enyhe vízhajtóként kedvező hatású.
 Jelentős vértisztító és görcsoldó hatása is van.

Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően lassítja az öregedési folyamatok, és segíti a szervezet regenerációját. Magas rosttartalmánál fogva segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést, és hosszú távon a vastagbélrákot is, ha rendszeresen fogyasztjuk. 

Gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban (magnézium, mangán, kálium, foszfor, szelén, cink). Vérnyomáscsökkentő, valamint étvágygerjesztő hatással is rendelkezik.

 
Én a termést hagyományosan napon szárítom. A már kész teljesen megszáradt csipkebogyót vászontasakba kötöttem, és fénytől, nedvességtől védett helyre (kamra sötétebb zugába) lógattam föl. Ügyeljünk a molyokra is, általában szeretik, ha nekik is jut a csipkebogyóból, és hajlamosak beköltözni a bogyótároló helyiségbe. Ellenük a bogyók közé/mellé rakott vagy lógatott levendulával, vagy babérlevéllel védekezhetünk.

A szárított csipkebogyó kitűnő teának. Fontos, hogy a csipkebogyót nem szabad leforrázni. Ahhoz, hogy C-vitamin tartalma a legjobban érvényesüljön, előző este kell beáztatni a bogyókat meleg, de nem forró vízbe. Másnapra lesz kész a tea; meglangyosítható, megmelegíthető, de felforralni tilos.


A szárított csipkebogyóból finom és egészséges szörpöt is készíthetünk nyersen.




Hozzávalók:
  • 20 dkg. szárított csipkebogyó
  • 2 l felfőzött és langyosra hűtött víz
  • 1 kg cukor
  • 1 citrom leve
Elkészítés:

A szárított bogyókat nagyobb befőttesüvegbe rakjuk és rátöltjük a felfőzött és 70-80 fokra lehűtött vizet, lefedjük, és 24 órát állni hagyjuk.
Másnap nagylyukú szűrön átszűrjük, a felpuhult bogyókat összezúzzuk, vagy ledaráljuk és visszarakjuk a lébe. Belecsavarunk egy citrom levét és még 24 órát állni hagyjuk.
Majd szitán kanál hátával átpasszírozzuk, hogy a magok és a héj fennmaradjon.
A kipréselt anyaghoz hozzáadjuk a  cukrot, időnként megkavarjuk. Kb. fél óra alatt felolvad. Csavaros szörpös üvegekbe rakjuk, tetejére két celofán közé kevés Na-benzonátot teszünk.
Hideg helyen tartjuk.





Kellemes Húsvéti ünneplést kívánok mindenkinek!





És jó locsolást, de nem csak az égből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése