Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2013. június 11., kedd

Eljött a zöld dió szedés ideje.



Korábbi években már készítettem diópálinkát. De most valami másra, valami újdonságra vágytam.
Sok Francia regényben említették a dióbort.
A dióbor illetve diólikőr nagyon népszerű étvágygerjesztő ital Franciaországban, Belgiumban és Svájcban.

Nem egyfajta borféleség, nem erjesztéssel készül, inkább egy aperitif, melynek alapja bor, amelyben zöld diót áztatnak.
Éretlen, „lágy” dióval készítik, melynek még nem keményedett meg a csontos héja, amelyben a bél még lágy, zselatinszerű. A megfelelő állapot június végétől, július végéig lehet, az éghajlattól függően.

Igen jó aperitif, mely segíti az emésztést és vértisztító hatású.




A zöld dió héja határozott, jellegzetes illatú, mely szagolva gyengének tűnik, de erős lesz a bor vagy az alkohol hatására. Az ízhatás módosítható a hozzáadott cukorral, mely lekerekíti, elfedi a dió keserűségét.
A keserű íz erősíthető szegfűszeggel vagy borókabogyóval. Az édesség simogatóbb lesz vanília, fahéj, szerecsendió hatására.


A dióbor készítését Bálintgazda alábbi ajánlásai közül választottam:

http://www.balintgazda.hu/balint-gazda/gentischer/hogyan-keszul-a-diobor-es-diolikor.html

 Perigordi recept:

5-6 liter rozébor, 1 liter pálinka, 1 kg cukor, 80 db zöld dió. Az apróra vágott diókat és minden hozzávalót egy ballonba tölti, melyben nem éri a levegő. 3 hónapig pihenteti, azután leszűri és palackozza.

·         Rozébor helyett vörösbort választottam.



Sok zöld diót szedtem a Zala völgyében vadon termő fákról. Így még megpróbálkoztam gyomorkeserű készítésével is.

Gyomorkeserű házilag:

Hozzávalók: amit itthon és a kertemben találtam:
7 dl vodka
0.6 kg cukor (...karamellizálva)
1/4 marék citromfű
1/4 marék menta
1/4 marék zsálya
kevés pemetefű ( mert ez keserű ízű)

1/4 tasak boróka és koriandermag
1 db citromnak a leve
15 db zöld dió, apritva

0,5 dkg köménymag
1 dkg csillagánizs
1 dkg fehér szerecsendió
1 dkg darabos fahéj
1 dkg szegfűszeg

Összerakjuk, legalább 2 hétig (de inkább 4-ig) napon érleljük, időnként megrázogatjuk,megkeverjük. Leszűrve üvegekbe töltjük. Jót tesz neki, ha még érlelődhet egy ideig.





Iható lesz e, az majd később kiderül???

Dió méltán az egyik leghasznosabb növényünk, gondoljunk az utókorra is és ültessünk diófát.  (régebbi bejegyzésem)




7 megjegyzés:

  1. Igen. Ezt tette a zuram is....:-)

    VálaszTörlés
  2. Gondolom ez rendes dió, mert nálunk tele van a fa alja dióval és levelekkel.

    VálaszTörlés
  3. Felétek előrébb van a természet. Itt nálunk még nagyon apró. Hiába lesem, csak nem nő. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most majd a meleg gyorsan megnöveszti.

      Törlés
    2. Így is lett. Már mi is áztatjuk, négy víz már elment a tizenkettőből. :)

      Törlés