Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2014. szeptember 2., kedd

Saláták királynője……a csalamádé.



Klasszikus recept Göcsejből. 

Egyenlő arányban vegyük a közepes nagyságú salátauborkát, fejeskáposztát, zöldpaprikát, fele mennyiségű hagymát és zöldparadicsomot.
A káposztát vékonyra szeljük, a többi hozzávalót karikára vágjuk fel. Sóval összevegyítjük. ( 4 kg-hoz kb. 5 dkg só kell.)
Hagyjuk állni pár óráig. Utána üvegekbe rakjuk lazán, ne nyomkodjuk le túlságosan.
Ecetes levet készítsünk, üveg egyharmadnyi mennyiségében, ezzel leöntjük. ( 4 kg-hoz 15-20 dkg cukor,2 dl 20 % ecet kell.)Lezárjuk.
--------------------------------------------------------------------



Én már több mint 20 éve nem használok ecetet, ezért nem rakok el savanyúságot télire.
Mindig frisset készítek az évszaknak megfelelő zöldségekből, salátafélékből. és natúr citromlével savanyítom le.

Az én csalamádém receptje ( piros-fehér-zöld színekben.):

1 kg saláta uborka,1 kg fejeskáposzta,1 kg zöld és pirospaprika vegyesen,
0,5 kg vöröshagyma, 0,5 kg zöldparadicsom. 5 dkg só,2 db érett citrom,1 teáskanál öröltbors,1 teáskanál egész köménymag. 3-4 dl víz.

A káposztát vékonyra szelem, a többi hozzávalót karikára vágom fel. Sóval összevegyítem. Hagyom állni kettő óra hosszig. Utána jól kinyomkodom a sós léből. Elkészítem a levet, a vízbe teszem a 2 db citrom levét, a fűszereket és ráöntöm a saláta egyvelegre. Alaposan összekeverem.

Lehet ízesíteni még tökmagolajjal is!!!